A világörökség része lehet a kopjafás temetkezés.

A világörökség részének ajánlja a nemzetközi temetkezési kultúrával foglalkozó világszervezet (FIAT-IFTA) a magyar kopjafejfás temetőket – erről a szervezet közgyűlése döntött a németországi Düsseldorfban megtartott ülésén. A világszervezet közgyűlésén részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója is. Szekrényes András hozzáfűzte, terveik szerint a nyíregyházi Északi Temetőben is kialakítanának egy parcellát, ahol csak kopjafás sírok lennének.

Csónakos fejfák között állnak az ünneplők a szatmárcsekei temetőben, a Magyar Kultúra Napján. Ilyen különleges fejfából az Északi Temetőben is található egy darab. A csónakos mellett más díszesen faragott kopjafák is találhatóak a nyíregyházi temetőben. A kopjafa Székelyföldről származik, de számos kopjafás temető található például Dél-Szlovákiában is. Használata a régmúlt időbe nyúlik. A hagyomány szerint a koporsókat két kopjafának nevezett rúdon vitték ki a temetőbe, melyeket a szertartás végén a sírhalom két végébe tűztek. A kopjafás temetkezés hagyományát az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület ajánlotta a nemzetközi temetkezési kultúrával foglalkozó világszervezet FIAT-IFTA figyelmébe. Ezt követően jelent meg egy nagy terjedelmű írás a Funeral Heritage című rangos kiadványban a magyar hagyományról. A FIAT-IFTA düsseldorfi közgyűlésén pedig az a határozat született, hogy az elnökség megkeresi az UNESCO világörökségi testületét és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságát annak érdekében, hogy a magyar kopjafejfás temetőket a világörökség részévé nyilvánítsák. A közgyűlésen részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója is, aki elmondta, a kopjafaállítás hagyománya lenyűgözte a külföldi szakembereket.

– A népi fafaragó művészek fejezik ki az élettel és a halállal kapcsolatos viszonyukat – mondta Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. – Ezt különböző motívumokkal díszítik, az 1920-as évek derekán kezdték felvirágosítani ezeket a kopjafákat és az az igazság, hogy az utóbbi években már olyan nagy mennyiségben sehol az országban nem helyeznek el kopjafákat. A régi fafaragó mesteremberek és azok a helytörténészek, akik ezt a kulturális örökségünket szeretnék, hogy megmaradjon, egyre többet tesznek azért, hogy ebből valami előrelépés legyen.

Az igazgató hozzáfűzte, azt tervezik, hogy Nyíregyházán parcellát hoznak létre a kopjafás síroknak. Ilyen legközelebb Hajdúböszörményben található, ahol már kijelöltek egy részt a díszesen faragott kopjafás síroknak a helyi temetőben.

Z. Pintye Zsolt


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...