Mérföldkövek a temetkezési szakma életében

Az utóbbi évek egyik legeredményesebb és legfontosabb elnökségi ülését tartotta február 11-én az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület Budapesten, a Fiumei úti Sírkert Kormányvárójában. Az OTEI idei tervei mérföldkövek lehetnek a temetkezési szakma pozitív megítélésében.

Horváth József, az OTEI elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezet, közelgő májusi tisztújítása ellenére sem lehet leállni, mivel olyan fontos kérdésekben kell megalapozott döntéseket hozni és cselekedni, mint a feketegazdaság visszaszorításával kapcsolatos javaslatok vagy a temetkezési szakma közös etikai kódexe. Ladocsy Géza, elnökségi tag és Kardos László, tanácsadó koordinálásával még az elmúlt év végén készült el az a szakmai anyag, amely az OTEI javaslatait tartalmazza a szakma kifehérítése céljából.

A "javaslat-csomagot" közvetlenül a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának, Dr. Kovács Zoltánnak küldte el az OTEI. Az OTEI jelenlévő nyolc elnökségi tagja ezután a szakma megítélése szempontjából szintén fontos és hangsúlyos tervezetről döntött. Ennek eredményeként egyetértett a Kari Irén, a Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója által irányított munkacsoport előterjesztésével, amely az öt szakmai szervezet, az OTEI, a MATEK, a KREMATÓRIUM SZÖVETSÉG, a MATESZSZ és a MATEFE közös etikai kódexének elkészítését szorgalmazta. Arról határoztak, hogy a következő elnökségi ülésre - a tagságtól kapott véleményeket is figyelembe véve - véglegesítik a kódexet, amely hosszú évekre meghatározza majd a temetkezési szakma etikus viselkedését, magatartás normáit a kegyeleti szolgáltatásokban.

Az ügy fontosságára tekintettel pedig külön etikai bizottságot is létrehoznak. Várhatóan még tavasszal az öt szakmai szervezet vezetője egy közös sajtótájékoztató keretében aláírja ezt a meghatározó dokumentumot, ezzel is szimbolizálva, hogy a szakma egésze magára nézve kötelezőnek érzi az abban foglaltakat és mindent megtesz annak betartásáért. Balogh Károly, az OTEI alelnöke kiemelte: a most elfogadott döntés hosszú távon valóban érdemben és pozitív irányban befolyásolhatja a temetkezési szektor valamennyi szereplőjének tevékenységét. Kerekes Sándor, az egyesület média-tanácsadója bemutatta az OTEI rövidesen startoló új honlapját és ismertette az idei év főbb kommunikációs célkitűzéseit. Ezen belül egy éves kiadvány elkészítésére, illetve egy tagtoborzási kampányra tett javaslatot, amely az új honlapon, a Magyar Temetkezés című folyóiraton és rendszeres hírlevélen keresztül több új szolgáltatás bevezetését is célozza. Az OTEI elnöksége a beszámolót elfogadta és támogatta.


Vissza a hírekhez

HTML Comment Box is loading comments...